
Tonje Camilla Knutson Hennig
Dedikert gründer og Chief Executive Officer av Hundelykke Atferdssenter
Jeg er sertifisert hundetrener og atferdskonsulent ved Turid Rugaas Internasjonale Hundetrenerskole, sertifisert hundemassør fra Axelssons Animal Massage School, sertifisert Control Unleashed instruktør (Norges 2dre!), og sertifisert Fear Free dyretrener. Min Vizsla Selma er Norges første sertifiserte Do as I do hund, og jeg er under utdanning til DAID instruktør.
Har tatt Etologi og Antrozoologi ved NMBU med hovedvekt på atferd hos hund, katt og hest. I tillegg har jeg pedagogikk og coaching som styrker mitt arbeid med konsultasjoner hvor jeg skal jobbe med kommunikasjon og forståelse mellom hund og eier. Jeg er også sertifisert Restorative yoga instruktør, og planlegger videre påbygging av denne livsreisen.
Jeg har tatt trinn 1 i Bach`s Blomstermedisin-utdannelse til dyr, og forberedende kurs 1-3 i Dyrekommunikasjon ved Sigra-senteret. Jeg har jobbet med dyretolking i over 15 år, og kan kontaktes via mail om samtaler.
I fire år jobbet jeg som veterinærassistent og atferdsterapeut hos PetVett Bygdøy (nå AniCura), og 3 år ved AniCura Dyreklinikk Grimstad som assistent og atferdsterapeut.
Hundelykke Atferdssenter startet jeg i 2005, og jeg har til sammen over 30 års erfaring med egne hunder og i arbeid med andres.
Med tidligere hunder har jeg vært aktiv innen både lydighet og agility siden 1990, men nå er hovedinteressene med egne hunder ID spor, Do As I Do, søk og apport trening, rallylydighet, smeller og nesearbeid. Som deltaker på våre kurs er målet å utdanne velfungerende hunder med godt og tydelig språk, som er trygge, harmoniske og Hundelykkelige!
Jeg har en spesiell forkjærlighet for unghunder i den mest kaotiske alderen, og med mye coaching-erfaring er det bedring av samspillet og kommunikasjonen mellom hund og menneske som gir meg størst glede.
De seneste år har jeg testet valpekull med en Hundelykkelig tilpasset funksjonsanalyse for oppdrettere som vil se litt mer hva som bor i valpene før de bestemmer hvem som skal hvor. Testen tas rundt 7 uker og innebærer ingen tvang, skremsel eller momenter som kan gjøre valpene usikre. Vi tester hvor kontaktsøkende, håndterbare og sosiale de er, hvordan de takler nye steder og nye mennesker, nysgjerrighet og avreagering, samt lekelyst og apportering/jaktlyst. Ved ønske tester jeg på nytt med en litt bredere test på 2 år for å gi oppdretter et bedre bilde av arv og miljøfaktor.
Jeg har også vært så heldig å få jobbe med ulveeksperter og har fått mange timer med sosialisert ulv, noe som har beriket livet mitt enormt samt økt min atferdskunnskap på en måte som ikke er mulig kun i observasjon og arbeid med domestiserte hunder. Sommeren 2012 fikk jeg besøke Wolf Science Center i Østerrike og var med og sosialiserte ulvevalper samt jobbet med trening av voksne ulver og hunder parallelt. I 2016 var jeg tilbake og fikk møte valpene igjen som flotte voksne ulver, og tilbragte mesteparten av døgnet sammen med parkens nye valper fra Russland og Canada. Magisk!
Det skjer noe på hundefronten kontinuerlig, og jeg holder meg løpende oppdatert på det som skjer ved å kurse meg jevnlig og delta på seminarer og foredrag med andre ledende hundetrenere, etologer og hundekyndige. Heldigvis blir jeg aldri utlært, og jo mer jeg lærer jo dypere respekt får jeg for hundene våre og deres evner og intelligens.
Jeg er en østlending/sørlending-blanding som kommer fra overalt, nå bor jeg på Justøya i Lillesand sammen med min fantastiske mann, Kristian. Vi har to vidunderlige barn som alltid er i den aller beste alderen, Ungarsk Vizsla frøkna Selma, skravlepusen Charlie, og 6 kosete dverg kochin og silkehøns som styres av hanene Timian og Tahin. Alle dyrene trenes positivt og belønningsbasert, så klart!

Mathilde Myre
Entusiastisk Rallyinstruktør, og Hundelykkes Chief Operating Officer.
Hund har vært en stor del av hele mitt liv. Jeg vokste opp med Border Collie, hvor jeg i min barndom og ungdom aktivt drev med gjeting og lydighetstrening. Nå deler jeg livet med Rhodesian Ridgeback frøkna Felia på 5 år, som har jeg hatt siden hun var 8 uker, hun er min ridgeback nummer 2. Felia jobber på Hundelykke som trygg, voksen hund i møte med valpene på våre Knøttekurs. Hun er også figuranthund i møte med usikre, redde hunder, og brukes på demohund på mine kurs.
Jeg er diplomert hundetrener gjennom Hundelykkes Hundetrenerskole, med fordypning i rasekunnskap og atferd. Jeg er NKK Trinn 1 Lydighetsinstruktør og NRL godkjent rallylydighetsinstruktør. Felia og jeg har bronsemerket i lydighet og konkurrerer i klasse 3 i Rallylydighet. Jeg har også ført en hund opp til elite i rallylydighet. Utenom Lydighet og Rallylydighet gjør vi mye forskjellig som Spor, Smeller, Agility, Weightpulling og tar gjerne lange turer i skogen med hundevenner. Min forrige hund var godkjent besøkshund i Røde Kors, så jeg har også erfaring innen dette feltet.
Mitt store ønske både for egne og andres hunder, er en balansert hverdag med nok hvile, og med en kropp, nese og hode som i stor grad får brukes. Jeg tror på gjensidig tillit, samarbeid og arbeidsglede. Jeg ønsker meg hunder som er lykkelig lydige, ikke som adlyder av frykt for konsekvenser.
Jeg er svært engasjert i alt som gjelder hundetrening og hundens atferd, og jeg gjør mitt ytterste for å holde meg løpende oppdatert. Jeg holder primært Rallykurs klasse 1, 2 og 3, og fungerer som Tonjes høyre hånd.
I tillegg kan det nevnes at jeg har helsefaglig bakgrunn/utdannelse, og har jobbet mye med mennesker. Jeg har kurs i førstehjelp og psykososial førstehjelp.

Susanne Rueness Espeseth
Dedikert og dyktig pedagog og hundetrener med hjerte for terapi og samspill.
Jeg har drevet aktivt med hund så lenge jeg kan huske, og har vært interessert i hund og hundetrening siden jeg kunne snakke. Vi fkk vår første familiehund når jeg var 7 – og etter det var jeg «bitt av basillen».
Jeg begynte som hjelpeinstruktør på lydighetskurs da jeg var 14, og begynte å konkurrerer LP da jeg var 12 år (med familiehunden, som var en Toller).
Som 15 åring fikk jeg min første hund – Sungold Zafira, som var jaktgolden. Vi var observatører 2 år på rad på landslaget i LP og vi reiste mye rundt på kurs i konkurranserettet lydighet
I tillegg til Zafira, hadde jeg og mannen min en Alaskan Malamute som het Shiva. Hun ble tidlig diagnostisert med både epilepsi og allergi, og ble dessverre bare 5 år, men hun var en helt fantastisk jente som lærte meg mye.
Jeg har nå disse hundene:
Karma – 5 år gammel Jaktgolden. Hun er utdannet terapihund, og jobber sammen med meg på skolen 2 dager i uken. Hun er mentaltestet, funksjons testet og testet i forhold til barn pga terapidelen. Utrolig stabil og flott Golden, med masse arbeidskapasitet. Vi konkurrerer i Lydighet og Rallylydighet, og har bestått kvalifiseringsprøven i jakt. Vi går også litt blodspor og ferskspor.
Lyti – Jaktgolden på 5 år, fra Danmark. Jeg overtok henne som 2 åring. Hun kunne da svært lite, og jeg lærte å trene opp en voksen hund. Trente henne opp til kl 2/3 Rallylydighet, kl 2 Lydighet og startet henne i BK jakt. Hun bor ikke hos oss, men hos ei venninne av meg, da hun fungerer best som alenehund. Lyti har fått ett kull gjennom min lille kennel Gyldenrygg, og jeg har beholdt en valp fra henne; Aiva.
Aiva – Valp fra eget oppdrett, 2 år gammel og utdannet terapihund. Hun jobber i skolen sammen med meg. Brukes også i praktisk jakt, og konkurrerer i jaktlydighet. Har 1.premie i BK, og er pr i dag i åpen klasse. Vi har trent mye i LP og Rally, og blir nok litt konkurranser der også.
Utdannelser jeg har tatt med hund:
• Jakthund-dressur instruktør i regi av NJFF (2017)
• NKK instruktør trinn 1 (2018)
• Dyreassistert terapi; bruk av dyr i terapi med mennesker (Norsk terapihundskole 2019)
• Holdt mye kurs de siste 5 årene (Jaktlydighet, valp og hverdagslydighet, appell, videregående og konkurranserettet (LP))
Jeg og mine hunder er del av et team med krisehunder, som er et nyoppstartet prosjekt i Norge hvor krisehundene er først på åsted etter ulykker eller tragedier. Dette er en viktig og takknemlig del av jobben min som terapihundfører, og jeg ser frem til å kunne bidra med dette fremover ved behov. Jeg startet hundetrenerutdanningen hos Hundelykke Atferdssenter for å få enda mer kompetanse på atferd og hundespråk. Som pedagog ser jeg mange likheter mellom måten vi jobber med hund på, og den pedagogiske plattformen jeg tar utgangspunkt i som kontaktlærer og terapihundfører.
Håpet mitt er å kunne hjelpe både barn og hunder å bli trygge og selvsikre, og å øke mestringsfølelse samtidig som vi lærer!
Jeg er født og oppvokst i Tvedestrand, og bor nå i Kristiansand sammen med min mann og sønn, og våre firbeinte bestevenner.
I tillegg til jobben som hundetrener, er jeg utdannet adjunkt (grunnskolelærer 1-7), og jobber som kontaktlærer og pedagog med hund (dyreassistert terapi i skolen).

Karoline Holtskog Tønnessen
Motiverende og blid hundetrener med kompetanse på hundens kropp. nesearbeid og klikkertrening.
Jeg har alltid vært interessert i hund, men siden min pappa er redd for hund måtte jeg i oppveksten klare meg med naboer og venners hunder. Først da jeg var 16 år ga han etter, og jeg kunne (endelig) skaffe meg min første egne hund. Avtalen var at det måtte være en liten hund, og i mars 2013 gikk drømmen i oppfyllelse og pomeranianen Lotta ble hentet hjem.
Interessen for hund ble med det ikke noe mindre, og Lotta har dermed blitt min lærer og «prøvekanin». Sammen har vi deltatt på mange kurs og testet ut ulike hundesporter, bl.a. lydighet, rallylydighet, smeller (søk), agility og spor.
Underveis i denne læringsprosessen har det dukket opp flere hjertesaker, men spesielt en har blitt viktig for meg; «selv små hunder kan»! Folk har generelt sett lavere forventninger til små hunder, noe som gjør det ekstra gøy å delta på kurs og trene aktivt.
Jeg deltok i 2017 på instruktørutdanning hos Catch hundetrening, og for å lære enda mer gikk jeg også hundetrenerutdanning hos dem i 2018. Etter endt instruktørutdanning fikk jeg tilbud om å starte avdeling «Catch hundetrening Sørlandet», noe jeg takket ja til. Jeg startet for meg selv, og holdt mange kurs ila disse årene.
I 2018 fikk vi et nytt familiemedlem, tolleren Demo. Planen er i hovedsak å trene søk og agility, i tillegg til hverdagsøvelser og litt retrieverjakt. Hun skulle også bli med på kurs som demohund, derav navnet hennes.
For meg er det viktig å holde meg oppdatert og lære enda mer om ulike temaer innen hund og atferd. I januar 2020 ble jeg autorisert instruktør i hundesporten Smeller og deltok senere samme år på en online søkshund utdanning. Hundens språk og atferd er et stort tema og alt er knyttet til det på en eller annen måte. Jeg ønsket derfor å gå mer i dybden og meldte meg på internasjonale hundetrenerutdanning ved Anne Lill Kvam hos Troll hundeskole i 2021. Denne utdannelsen ble avsluttet januar 2022, og har vært enormt lærerik og relevant for arbeidet mitt som hundetrener.
Med årene har Lotta fått ulike utfordringer med ledd og helse, som gjør at treningen har måttet reduseres. Jeg blir likevel fortalt at det er viktig med trening og at hun holdes i gang, og jeg melder meg på styrkeinstruktørutdanning hos NHT i 2021 for å bedre kunne hjelpe henne. Underveis lærer jeg masse, og interessen for hundens kropp vokser. Jeg håper å kunne utdanne meg videre innen dette feltet etter hvert.
Våren 2022 ble jeg spurt av Tonje om å bli en del av team Hundelykke, og det takket jeg ja til. Jeg har de siste månedene fått grundig opplæring i Hundelykkes treningsfilosofi og metoder, og har observert mange kurs med de andre trenerne for å kunne holde egne Hundelykkekurs fra og med april. Jeg har gått kurs med begge mine jenter hos Tonje, og Hundelykkemetoden resonerer perfekt med måten jeg allerede jobber på. Jeg vil fortsette å lære, videreutdannes og utvikle meg som hundetrener, og gleder meg til å gjøre dette sammen med Team Hundelykke!
Utdanninger jeg har tatt;
- Instruktørutdanning, Catch hundetrening (2017)
- Hundetrenerutdanning, Catch hundetrening (2018)
- Autorisert instruktør i hundesporten Smeller (2020)
- Styrkeinstruktør, Nordisk heste- og hundeterapisenter (2021)
- Internasjonal hundetrenerutdanning, Troll hundeskole (2022)
Mine hunder Lotta og Demo er veldig forskjellige av utseende, men også personlighetene er veldig ulike. En er rolig og forsiktig, mens den andre er livlig og energisk. Det gjør at jeg ikke kan trene dem likt heller, og jeg er derfor vant til å trene hunder fra begge ender av «skalaen».
Jeg bruker valgbasert trening på kurs og med mine egne hunder, denne treningsformen bygger på hundens eget initiativ,
Vi må forstå for å kunne formidle det best mulig til hunden og hunden må forstå for å få resultater, og klarer vi det blir det gøy for alle parter. Noe som til syvende og sist tross alt er det viktigste, for hundetrening skal være GØY!

Marianne Hoem
Positiv og fokusert hundetrener med Nosework og fryktfri håndtering som interessefelt.
Jeg har alltid vært interessert i naturen og dyr, og gikk naturbrukslinje på VGS. Deretter flyttet jeg til England og tok en bachelorgrad i Animal Science, som tilsvarer de tre første årene på veterinærstudiet.
Under studietiden dro jeg til Sør-Afrika som frivillig, ved et villdyrreservat som heter Felidae Center. De tar inn skadede dyr som for eksempel geparder som mennesker har holdt som kjæledyr, og andre ville dyr folk har hatt i fangenskap, men som har blitt for ville for dem. Før jeg dro til England var jeg også frivillig en periode ved Ukutula Reaserch Center, hvor de forsker på vaksiner på tuberkulose til løver, og jobber med å få opp bestanden på gepard. Veldig spennende og lærerikt!
Jeg jobber nå som assistent hos Evidensia Kristiansand, og har tatt førstehjelpskurs på hund. Har også jobbet hos Berge Hundeassistanse, som er en kennel i Kristiansand, og her ble jeg kjent med veldig mange ulike raser og individer. Det var veldig lærerikt, og jeg ser fordelene med denne erfaringen og alt jeg lærer av klinikkjobben i min kommende jobb som hundetrener.
Jeg har ei herlig Golden Retriever som heter Roxy, hun nærmer seg to år og er full av energi og arbeidslyst. Hun er glad i valper, og har allerede begynt sin karriere som figurant på Knøttekurs hos Hundelykke!
Sammen med Roxy har jeg tatt Bronsemerket i Lydighet, og jeg har også tatt kurs i hverdagsmassasje på hund.
Jeg gikk flere kurs hos Hundelykke Atferdssenter fra Roxy var valp, og jeg ble så begeistret for treningsfilosofien og metoden. Dette gjorde at jeg ønsket å gå hundetrenerutdanningen, så jeg kunne dele Hundelykkemetoden med mange fler, og jeg gleder meg veldig til å holde kurs i Hundelykkeregi veldig snart!
Roxy og jeg trener både Rally og lydighet, men vi synes begge at å gå spor, feltsøk, og trene Smeller er det aller morsomste og det vi har mest lyst til å gå videre med. Jeg ønsker å spesialisere meg innen Nosework når jeg er ferdig utdannet hundetrener.
Jeg bor for tiden i Søgne sammen med Roxy og min samboer. Vi liker å være ute i skogen og er aktive friluftsmennesker, og det beste er å grilling utendørs og turer på ski. Roxy liker også godt å trekke på ski, da koser vi oss!