– Når hunden blir tryggheten og terapeuten!
Hund kan være nyttig på flere områder, blant annet i skole, helse og omsorg. Det er de siste årene gjort mye forskning på dette området, og endelig begynner man også i Skandinavia og innse verdien av dyr som i terapeutisk øyemed.
Den internasjonale betegnelsen for å arbeide med hunder innenfor omsorg er Animal Assisted Interventions (AAI). Dyreassisterte intervensjoner (DAI) på norsk, er et paraplybegrep som omfatter dyreassisterte aktiviteter (DAA), dyreassistert terapi (DAT) og dyreassistert pedagogikk (DAP).
I Skandinavia er det et fåtalls utdanningsinstitusjoner, hvor en av de største er Svenska Terapihundskolan og Norske Terapihundskolen.
Hunder og hundeførere som fullfører disse programmene blir sertifiserte som terapihundsekvipasje, og hundene får status som sosiale tjenesterhunder.
Våre terapihundførere har gjennomført denne utdannelsen og jobber i dag terapihunder i skolen og på instituasjoner i tillegg til kurs og privattimer med hundene på Hundelykke.
Ekvipasjene som godkjennes er grundig testet og godt trent til å takle stressende og uforutsette situasjoner. Hundene skal blant annet håndtere plutselige raserianfall, at noen kommer brått på, tar i dem, eller at det skjer mye rundt dem. De skal i tillegg til å takle dette, roe ned personene rundt dem.
Under utdannelsen trenes hundeførerens evne til å tolke hundens signaler og håndtere hunden i enhver situasjon, for å kunne opprettholde sikkerheten for både hund og pasient.
Som et team arbeider fører og hund sammen for å finne en indre motivasjon og glede hos personene de jobber med. Dette kan gjelde lesing, lærevansker, umotiverte elever, og pasienter med redusert styrke, balanse, muskler eller hukommelse.
Første time går alltid til å kartlegge elev/pasient/person. Dere blir kjent, og sammen eller i etterkant av timen setter Susanne sammen et program med konkrete delmål og mål. Alt som blir gjort blir loggført, og hver time blir godt evaluert opp mot eventuelt neste time sammen.
En kontinuerlig evaluering gjøre hele tiden underveis, og ofte skjer det endringer som tilpasses personens behov.